O multimediálnu študovňu Knižnice P. O. Hviezdoslava má verejnosť záujem

14.04.2005 Celý región

Dovedna 6683 čitateľov navštívilo multimediálnu študovňu Knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove za prvý rok existencie nového pracoviska v štruktúre knižnice....
Dovedna 6683 čitateľov navštívilo multimediálnu študovňu Knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove za prvý rok existencie nového pracoviska v štruktúre knižnice. Počet počítačov pre verejnosť za to obdobie vzrástol z dvoch na osem. Konštatovala to 12. apríla pri oslavách prvého výročia spustenia študovne do prevádzky riaditeľka knižnice Iveta Hurná.

Knižnica si pri zriadení a prevádzkovaní študovne poradila s prispením viacerých grantov, sponzorov a aj v rámci uskutočnenia vládneho programu internetizácie. Hurná dodala, že to nebolo vôbec ľahké. \"My sme verejná knižnica, to znamená, že sme pre čo najširšiu verejnosť. U nás sa nerobia rozdiely vekové, sociálne a tak ďalej, \" dodala. Informačné služby sú dnes prenášané aj na iných médiách, a preto knižnica poskytuje aj internet zdarma. Na prvé výročie si knižnica zavolala aj jedných z najaktívnejších užívateľov študovne. Hurná podotkla, že v prvej fáze si predstavovali ako najčastejších návštevníkov študovne stredoškolákov a vysokoškolákov. Nakoniec sú nimi zástupcovia strednej a staršej vekovej generácie. Tým aj poskytujú školenie, pričom hodina vyjde na 20 Sk.
Počítače prevádzkuje knižnica sama, v prvej fáze využívala služby jednej firmy, súčasný stav je však podľa Hurnej lepší.
Od pondelka 18. apríla knižnica začne ponúkať služby multimediálnej študovne pre nevidiacich a slabozrakých. Umožnia to dva počítače so špeciálnymi programami.
Knižnica P. O. Hviezdoslava má charakter krajskej a je v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja. Hurná v tejto súvislosti uviedla, že zo všetkých knižníc podobného charakteru na Slovensku má na počet používateľov svojich služieb najnižší rozpočet. Hurná ocenila prístup mesta Prešov, ktoré odpustilo knižnici nájomné a dalo jej tak na tento rok 250 tisíc Sk. Tie v celom rozsahu použije na nákup nových kníh.
(jj)
 

Vyberte región